tiistai 28. toukokuuta 2013

ESRAn koulumestikset

Alunperin olin ajatellut, että kirjoitan vasta kun saan kaikki kuvat, mutta en malttanut olla kirjoittamatta ja jotta yksityiskohdat eivät unohtuisi niin kirjotellaan sitten nytten, lisään loput kuvat vaikka myöhemmin tai jotain :)

Päivä siis alkoi kun herätyskello soi 3.30 ja aamutoimien jälkeen lähdin pyöräilemään tallille. Pieni paniikki ehti jo syntyä, kun Jessica oli myöhässä eikä vastannut puhelimeen, mutta onneksi siitäkin selvittiin. Hepoille kuljetussuojat ja autoon, joka lähti mäeltä 5.40. Jouduttiin Jessican kanssa hetki odottamaan, että oma kyytimme saapuu mutta päästiin jo vähän ennen kuutta liikkeelle. Hyvinkäällä oltiin puoli seiskan aikoihin, missä otettiin Pilvi vastaan "varapitäjältä". Harjailtiin heppaa vähän ja todettiin että voisi jo letittää, ei tuu sitten myöhemmin kiire. Jessica siis letitteli siinä Pilveä ja hengailtiin vaan muiden hevosten ja hoitajien kanssa siinä.

päästiin salakuvaajan kohteeksi
Aamupäivä kului siis lähinnä hengaillessa heppa-alueella, välillä kävin pari rataa katsomassa, mutta muuten pitelin lähinnä Pilveä ja kävelin sen kanssa ajankuluksi ympyrää.. Pilven ensimmäinen startti Minnan kanssa oli kello 13 ja n. tuntia ennen laiteltiin Jessican kanssa hevonen Minnalle valmiiksi. Minnan verkka oli ihan jees ja rata kokonaisuutena ihan jees, tasainen suoritus, välillä hevonen ei ollut ihan rento mutta kaikenkaikkiaan rikkeetön. Prosentteja saivat 60, jtn. Tässä välissä odoteltiin taas että pääsisin ite verkkaamaan, kävin tona aikana läpi varmaan kaikki tunteet, kauhun, innon, odotuksen, "en tahdo" yms ja jännitin ihan hirveesti. En tykkää myöhäsistä starteista yhtään just sen takia, että mulla kertyy aina ihan sairaasti painetta. No onneksi Sipe ehti paikalle ennen mun verkkaa ja huokaisin helpotuksesta, sillä tiesin etten joudu pärjäämään ihan yksinäni. Aluksi verkkailin itsenäisesti melko pitkällä ohjalla ja yritin saada Pilveä eteen-alas, että selkä nousisi kunnolla. No aika rennoksi se tuli, mutta oli hieman tahmea. Kun päästiin Sipen rääkkiin meinasi epätoivo iskeä kun hevonen oli niin pumpattava. No vaihdoin aavistuksen pidemmät kannukset ja terävöitin raipalla, johan hevonen heräsi. Käytiin rata läpi ja se sujui kaiken kaikkiaan ihan mukavasti.
Karsintaohjelmana oli siis A-merkin kouluohjelma Rata ei nyt ihan alkanut ihan kuin strömsöössä - pysähdys oli hieman hätäinen ja Pilvi tuntui hieman malttamattomalta.  Heti ensimmäisistä volteista saatiin seiskat, toisen voltin lopussa tuntui että tahti hieman hidastui, mutta sain korjattua eteenpäin. Ensimmäinen väistö ei ollut hyvä, takaosa oli edellä, unohdin itse aloittaa väistön liian aikaisin ja tuli hieman kiire. Keskiravi oli ok, toinen tuomareista oli laittanut että hieman vaatimaton, mutta silti 6. Seuraava pohkeenväistö onnistui paljon paremmin, molemmat tuomarit oli antanut 7 ja kommentoinut tahdikas, hyvä muoto.Seuraava kohta oli pys. peruutus mikä on meille vaikea, mutta tällä kertaa Pilvi ei riehaantunut. Sen sijaan se oli laahaava ja askeleet melko lyhyeet, mutta ehkä parempi näin päin. Keskikäynnit ja laukkaohjelma meni sujuvasti, yhdestä laukkavoltista saatiin 8, muuten 6-7,5. Keskilaukat olisi saanu venyä vielä vähän enemmän ja toisessa vastalaukassa heppa ei ollut ihan suorana, sillä asetin hieman ulospäin. Alakertaan saatiin hyvät pisteet, päätuomari antoi 7,5-7,5-7-7 ja H-tuomari 7-7-6,5-7, hevosta kehuttiin puhtaan energiseksi, liikkeittä tahdikkaiksi ja muotoa hyväksi, sekä tasaiseksi. Siisti ratsastus ja tarkat tiet.
Annoin hepan Jessicalle käveltäväksi ja menin hakemaan pisteitä. Kansilasta kerettiin jo kuuluttamaan, että olisin saanut 57 ja jtn ja pieni pettymys ja ihmetys tuli, sillä mielestäni rata ei ollut niin huono. No, yllättäen (mun tuuria) olivat kansilassa kämmäneet ja oikeat prosentit tulivat ilmi ja nehän olivat 64,91%. Olin tosi tyytyväinen ja menin karsintaryhmässä toiseksi, siinä pysyinkin sitten koko loppuluokan. Jossain vaiheessa tajusin, että eikä en oo yhtään opetellu finaali-ohjelmaa :D no siinä sitten äkkiä aloin sitä lukemaan, perus kun ei oo odotuksia niin ei oo jaksanu sitä opetella, hehe...

Valetas

Finaaliin pääsi siis 5 parasta koko luokasta ja toimi siten että hevosia vaihdettiin muiden finalistien kesken. Itse sain siis kolmosen hevosen, joka oli hienon näköinen ruuna nimeltä Valetas. Kyselin hevosen taluttajalta millainen otus on kyseessä ja vastaukseksi sain että osaa olla kuulema aika omapäinen ja vahva :D nonnii.. No selkään pääsin ja hevonen lähti kävelemään, tajusin heti että kyseessä on varmasti laadukas hevonen, sillä käynti oli verrattavissa Gringon ja Devin käyntiin. Verkka-aikaa oli 20min, aika lyhyt aika alkaa opetella uudella hevosella ratsastamista, mutta ihan ok meni. Verkan aika selvisi, että hevosella on hienot ja isot liikkeet, mutta se on todella herkkä, mutta myös todella vahva, piti siis istua toooosi paljon, sekä pitää käsi melko matalana, sillä pari kertaa se yritti saada irti satulasta heittämällä pään eteen. Pysähdyksiä tehdessä oli myös melko malttamaton.


Starttasin finaalissa ekana ja ohjelmana oli Aikuisohjelma. Alkutervehdykseen ravasi nätisti, mutta ei taaskaan olisi jaksanut seistä ja pysähdys oli hieman vino. Kolmikaarinen meni hyvin, saatiin toiselta tuomarilta jopa 8. Siirtymissä ja pysähdyksessä oli vahva ja jouduin ihan koko istunnallani istumaan sinne, että sain siirtymään. Laukkaohjelma oli mielestäni paras, hevonen oli tosi kevyen tuntunen ympyröillä. Loppukommenteissa ei ollut oikein mitään, muutakun taas että tarkat tiet ja siisti ratsastus. Tuomareilta oli tullut pieni pistehajonta, toiselta tuomarilta sain 61,6  ja toiselta 67,143. Toisen tuomarin mielestä hevonen oli ajoittain jännittynyt, kun taas toinen oli kommentoinut useampaan kohtaan, että hyvä tahti ja muoto. En ehkä allekirjoita tota jännittyneisyyttä, toki pysähdyksissä ei ollut pyöreä, sillä tarkoituksella en niissä alkanut säätämään sillä muutenkin oli vaikea saada pysymään paikallaan. Huvikseni kävin katsomassa miten hevosen omalla ratsastajalla oli mennyt karsinta, pisteissä oli ollut melkein tismalleen samanlainen hajonta.. Valetas oli kyllä juuri sellainen "isompien luokkien hevonen", jolla oli eteenpäin pyrkivät, laadukkaat ja oikeasti isot liikkeet, joten näiden muiden "mankeleiden" seassa se ehkä näyttää aavistuksen pingoittuneelta.. tiedä häntä. No saatiin kuitenkin siis 64, 405 % ja olin tyytyväinen ! Nainen, joka tuli ottamaan hevosen minulta, totesi että meni ihan hyvin ja kommentoi hänkin että kyseessä on vaikea hevonen. Sipekin sano, että hevonen oli finaalihevosista selvästi vaikein, mutta myös laadukkain. Tykkäsin kyllä ratsastaa sillä tosi paljon, kaikesta vaikeudesta huolimatta. Treenillä tollasen hevosen kanssa pärjäisi varmaan todella hienosti, en tiiä oonko noin hienoa ja potentiaalista tuntsaria edes koskaan tavannut.

Noh, siinä sitten odoteltiin muidenkin prosentteja ja koko ajan laskin päässäni sijaani. Lopputuloksiin laskettiin siis yhteen karsinta- ja finaaliratojen prosentit. Kun viimeisetkin prosentit sanottiin, tuli niin eufoorinen tunne, sillä tiesin että olin voittanu. Fiilis oli vielä mahtavampi, kun se vihdoin myös kuulutettiin sijotukset ja kaikki opistolaiset rääkyi. Olin oikeasti niin ilonen, että silmät ihan kostu :D Eka suoritettiin karsintojen palkintojenjako, jossa saatiin sininen ruusuke.


Kunniakierrosten jälkeen päästin mitallien jakoon ja kaulaani sain siis kultaisen himmelin, sekä hevoselle sinivalkoinen ruusuke. Vielä kerran kunniakierros ja sitten lempiosioon nimittäin kasteluun... Onnekseni aikuisratsastajissa kaikki mitallit oli menneet myös opistolaisille ja kohtalokseni koitui ainoastaan kaksi ämpäriä. Tarkemmin sanottuna kyllä saavi ja ämpäri. No, siinä mielen tilassa edes se jääkylmä vesi niskassa ei tuntunut miltään ja jaksoin mennä vielä poseeraamaan kameran eteen. Taino poseeraamaan, en nyt ollu ihan messissä...
Koska ilta oli jo pitkällä ja kisat loppu, pakattiin nopeasti kamat ja hepat autoon, ja lähdettiin huristelemaan takaisin Helsinkiin. Perillä oltiin siinä yhdeksän jälkeen, Jessica suihkutti vielä Pilven ja itse laitoin kamoja paikoilleen. Auteltiin vielä muiden kamojen purussa jonka jälkeen hengailtiin pihalla hetki. Puoli yhdentoista aikohin pääsin vihdoin lähtemään tsygäilemään kotiin päin ja ei mennyt kyllä kauaa ennenkuin olin jo untenmailla.

On kyllä vielki ihan huikea fiilis, neljäs kisavuosi Pilvin kanssa ja vaikka sijotuksia on runsaasti niin mitalleja ei vielä ollut yhtään. Lähellä on ollut, mutta liian kaukana kuitenkin. Nyt saatiin kuitenkin se ensimmäinen ja vielä kultainen. Opistolaisilla meni muutenkin ihan upeasti, myös poneista ja aikuisista tuli kultaa, sekä aikuisista hopea ja pronssi. Karsinnoissa sijottui yhteensä seitsemän. Mukaan lähti 10 hevosta ja 20 ratsastajaa, sekä jokaisella hevosella 1-2 hoitajaa ja vaikka tälläisellä "lössillä" oltiin liikkeellä, kaikki sujui vaivattomasti, yhteistyö oli erinomaista, kaikki teki hommansa, yhteishenki aivan mieletön ja kaikilla tsemppi päällä muiden puolesta. Eniten haluun kiittä ehdottomasti hyvää ystävääni Jessicaa, joka toimi kisahoitajana ja jonka kanssa saatiin asiat sujumaan kuin rasvattu, kenen kanssa päivä sujui hyvässä meiningissä ja jonka tuki oli ihan mielettömän tärkeää! Lisäksi Sipen apu verkassa oli ihan korvaamatonta, minkä ansiosta sain koottua itteni ja hevonen alkoi toimimaan. Kiitän paljon myös muita hoitajia, jotka välillä jaksoivat pitää hevosta ja autella muissakin asioissa. Myös tää henki mikä on, on ihan uskomaton voimavara, yoloswag, opistolainen henkeen ja vereen, sekä vegepihvi, love u all. Sekä täytysti kiittä myös rakasta Pilviä olemassaolostaan, ilman sitä ei olis mitään <3 Melkein neljä vuotta jo takana ja toivottavasti vielä monta vuotta edessä !

on se vaan semmone <3


2 kommenttia:

  1. Niin mahtavaa! Olis kiva kokeilla tommosta hevosenvaihtojuttua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, oli kyl just hauskaa :D aika extemporee 20min tutustumisen jälkeen mennä vaa radalle :D ja oli hauska nähä miten omaki heppa meni vieraan kaa!

      Poista