tiistai 4. marraskuuta 2014

Terapiaratsu

Juuri kun olin vaipumassa alhaisimpaan syvämasennustilaan, saapui sunnuntai - Gringolla ratsastamis päivä. Oli aika inhottava sateinen sää, niin en viittinyt mennä ulos kävelemään vaan mentiin suoraan maneesille. Alkukäyntien jälkeen tein vain käyntityöskentelyä noin puolen tunnin ajan, sillä heppa tuntui olevan hieman jäykähkö parin vapaapäivän jälkeen. Gringo on onneks sellanen, että vertyy kyllä nopeasti mutta en oikein viitsi ottaa ravia alle ellei se tunnu täydellisen elastiselta jo käynnissä, kun noita vaivojakin on ollut.

Käynnissä tein aika perusjuttuja, väistöjä/avoja ja peruutuksia. Olen alkanut harjoittelemaan Gringolla peruutuksia, sillä se on oikeesti ihan mestari opettaja niissä :D Olen jo Pilvin kanssa opetellut peruuttamaan pelkästään istunnalla "nostamalla" istuinluita, mutta varsinkin kisatilanteissa tämä avain rentoon peruutukseen unohtuu liian usein ja tuloksena on "ratsastuskoulu avuilla" saavutettu mongoloidi. Sir Gringo ei sen sijaan edes alennu kuuntelemaan tällaisia säälittäviä puoliyrityksiä, vaan seisoo paikallaan siihen asti kunnes teet sen oikein. Nolottaa joskus maneesissa "jooh, tää GP heppa ei peruuta", mutta kyllä minä nyt jo osaan! Sen sijaan kaikki muidet liikkeiden suorittaminen on harvinaista herkkua, hieman siirrät pohjetta=täydellinen väistö. Tietenkään en vaadi Gringolta todellakaan sen koko kapasiteettia, tuskimpa se olisi sillon niin myötämielinen. Mutta mielissään se nöksöttelee, kun tehdään tällaisia perusjuttuja.

Ravissa otin vaan keventäen eteenalas ja molempiin suuntiin menin harjotusravissa parit ympyrät. Sain kerrankin pienen videopätkän! Täytyy sanoa, että oon tosi ilonen positiivesti yllättynyt siitä miten olen oppinut istumaan hepan ravissa. Se on siis todella korkea ja oikeastaan ainoa, mikä on koskaan tuntunut hankalemmalta istua kun Pilvipalleroisen... Luultavasti istuminen on helpottunut minulle siksi myös, että saan hepan kulkemaan entistä rennommin.

     

       Toi "mulkaisu" ovelle päin aiheutui kun joku pelottava ihminen kehtasikin astua sisälle :D


Gramaaneista (ihan estääkseni kaikki mussutusajatuksetkin), pidän niitä aina välillä ratsastaessani Gringolla omistajan käskystä. Erittäin harvoin turvaudun niihin jos koskaan, pyrin pitämään niitä niin löysällä miten voi ilman sotkeutumisen vaaraa. Gringo osaa olla aika reaktiivinen heppa, minkä takia ne ovat varotoimena, sillä kuntoutuminen on kesken. Omaehtoisesti en gramaaneja käytä, en ole koskaan kokenut niistä olevan mitään hyötyä ja useimmilla hevosilla ne minun mielestäni haittaavat . Gringo nyt ei normaalilla tuulella ollessaan erotu mitenkään onko sillä ne vai ei, sillä niiden tarkoitus ei ole vetää turpaa ryntäisiin ja tahdon myös tässäkin tapauksessa kunnioittaa omistajan toivetta.

Gringolla on muuten huomenna ultra! Saa nähdä, ollaanko paranemaan päin. Heppa on pysynyt niin hyvänä, että toivo on korkealla. Koskaan ei kuitenkaa tiedä, joten ei vielä nuolaista...

5 kommenttia:

 1. Hei! Tiedätkö mitä opiston ponille Marble Sarahille (Saara) on tapahtunut? Huomasin että se oli siirretty muistoissamme-osioon opiston sivuilla. Se oli ensimmäinen hoitoheppani, silloin kun se oli juuri tullut opistolle (2002?).

  VastaaPoista
 2. Moikka!
  Valitettavasti Saaralle ilmesty jalkavaivoja viimisen vuoden aikana, joten se ei oikein pystynyt suorittamaan täyspainoisesti tuntihevosen töitä. Myöskään kevennetty elämä pienemmällä tallilla ei sopinut sen päälle (kuten varmaan muistat oli aika virkeä luonteeltaan), joten katsottiin paremmaksi lopettaa :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi sentään, olihan sille tietysti kertynyt jo ikääkin, eihän ne ponit ikuisesti kestä. Eikä Saarasta olisi ollut pullaponiksi.. Ainakin opin tuolta tuittupäältä paljon hevosen käsittelystä.

   Kävin juuri äskettäin katsomassa opiston hevosia, tuttuja oli vielä Fondi ja Ilena. Lisäksi Taisto ja Väinö olivat tuttujen tammojen varsoja, tosin silloin kun niillä tammoilla olen ratsastanut ei ollut kummastakaan vielä tietoakaan. :)

   Poista
  2. Joo, itsekin yksi päivä heppoja kattelin niin Fondi ja Ilena on ainoat jotka on ollut tuolla kun oon itse alottanut !

   Saara oli kyllä omapäinen.. Itsekkin sen kokenut kun muutaman ponivuodet kävi kisoissa hyppäämässä sillä :)

   Poista